Harry Waterloo

De Belg Waterloo

“Ik sla met mijn initiatieven bruggen tussen de verschillende stadsdelen van Groningen. Zo wil ik de stadsdelen verbinden. De binnenstad moet namelijk voor iedereen zijn.”

“In 1987 zijn we – toen was ik zelf 19 – met de verse Vlaamse frites-formule op de Vismarkt in Groningen gaan staan. Iedereen verklaarde ons voor gek op de eerste dag. We hadden de kraam rood, geel en zwart gespoten. In de kleuren van de Belgische vlag. Dat had je in die tijd niet. Het week af van de traditionele kleuren van frietkramen en er werd nogal om gelachen. Nu blijkt het toch een succesformule te zijn geweest en staat ons familiebedrijf op vijf locaties in Noord-Nederland.

Gezien ik met onze frietkramen geld verdien in de binnenstad van Groningen, vind ik dat ik ook iets terug moet doen. Het cadeautje dat ik teruggeef aan de stad is de Waterlooshow. Op het Hollandse muziekevenement komen mensen vanuit de hele stad bij elkaar. Er wordt een symbolisch bedrag van 1 euro als entree gevraagd. Maar, iedereen met een stadjerspas krijgt gratis entree en een gratis consumptie. Want er werken veel partijen mee aan de Waterlooshow. Er worden bijvoorbeeld gratis haringen aangeboden en het licht en geluid wordt vaak gratis verzorgd. Zo is het voor iedereen mogelijk om bij de Waterlooshow te zijn. Het mooie is: mensen uit hoge en lage klassen komen hierdoor bij elkaar op dezelfde locatie en genieten samen. Op deze manier sla ik met mijn initiatieven, zoals de Waterlooshow, bruggen tussen de verschillende stadsdelen van Groningen. Zo wil ik de stadsdelen verbinden. De binnenstad moet namelijk voor iedereen zijn. Dat vind ik zo belangrijk.

Maar, niet iedereen weet hoe ze op dit gebied iets kunnen betekenen voor de Stad en haar inwoners. Ik denk daarom dat mensen veel van elkaar kunnen leren. Het is dus ook zo goed dat er veel verschillende ondernemers en initiatieven zijn die als voorbeeld kunnen dienen. Zij betekenen iets voor mensen die minder te besteden hebben. En samen werken aan projecten kan elkaar zo erg versterken. Daarbij is het vooral belangrijk dat er voor alle initiatieven plek blijft en niemand zijn plek wordt afgenomen. Dat maakt Omarm Groningen een hele passende oplossing. Het is natuurlijk prachtig dat mijn initiatieven als voorbeeld mogen dienen. Ik hoop zo meer ondernemers te inspireren en nog meer bruggen te kunnen slaan. Laten we de stad verbinden.”