Tino Muis

Ik ben trots op de ingang die ik bij de scholen heb. Vooral als leraren na een gastles aangeven dat ook zij nieuwe inzichten hebben gekregen besef ik opnieuw dat iedereen nog over geld kan leren. Jong en oud.

“Al vanaf jongs af aan maak ik me hard voor de mensen om me heen. Het is een belangrijk onderdeel van wie ik ben en dat begon op de lagere school, waar ik altijd opkwam voor kinderen die gepest werden. Zulke situaties zijn niet eerlijk en doen pijn.

Sinds 1985 werk ik bij de Rabobank, waar ik als Teamlead de dagelijkse bankzaken en de fysieke kantoren in het Noorden van Nederland aanstuur. Daarnaast krijg ik veel ruimte om belangrijke maatschappelijke thema’s aan te pakken, zoals het te hulp staan van mensen in de armoedesector of met een beperking.

Die drive is dus begonnen in mijn jeugd. Het zal altijd al in me, maar ook mijn moeder heeft er een belangrijke rol in gespeeld. Zij gaf de mensen die dat nodig hadden een zetje in de rug en bood hen een luisterend oor of extra hulp. Een bijdrage, hoe klein die soms lijkt, kan namelijk een groot effect hebben.

Met die gedachte ben ik begonnen als ambassadeur Maatschappelijke thema’s bij het marktteam van de Rabobank. Zo ontstonden er een aantal prachtige projecten waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik ben bijvoorbeeld al acht jaar peerbuddy van een man met een beperking. Zulke projecten neem je mee naar huis, niet alles blijft werk gerelateerd. Het is belangrijk dat de motivatie om iets te doen niet slechts binnen je werk ontstaat, maar ook vanuit je eigen gedrevenheid om te willen helpen.

Een van mijn favoriete projecten is die met Moedige Dialoog waarbij we verbinding met allerlei grote bedrijven zoeken, die op welke manier dan ook iets kunnen doen in deze gezamenlijke strijd tegen armoede. Zo weten we allen wat er speelt en kunnen we elkaar ondersteunen om daadwerkelijk het verschil te maken.

Samen met Moedige Dialoog sloegen we de handen ineen om uit te zoeken wat wij als organisatie kunnen betekenen voor de maatschappij, waarbij thema’s als financiële zelfredzaamheid centraal staan. Een van de projecten die uit de samenwerking is voorgekomen is ‘Werkende armen’. Want ook medewerkers met een goede opleiding, baan en inkomen kunnen in armoede leven. Die groep is lastig te bereiken, omdat er veel schaamte op het onderwerp rust. Dat raakt mij, waarom zijn zulke kwesties nog steeds taboe?

Om armoede preventief te voorkomen geef ik veel gastlessen op middelbare scholen. Het is een van mijn passies om met de jongeren te praten en ze kennis te laten maken met de gevolgen van ‘makkelijk’ geld verdienen. Ik ben trots op de ingang die ik bij de scholen heb. Vooral als leraren na een gastles aangeven dat ook zij nieuwe inzichten hebben gekregen besef ik opnieuw dat iedereen nog over geld kan leren. Jong en oud.

Ik kan elke ondernemer aanraden eens goed binnen eigen organisatie te zoeken, hoe zit het met hun collega’s? Durf te praten met elkaar, ook over het financiële plaatje. Want veel bedrijven zien de signalen wel maar durven die niet te benoemen. Door het gesprek aan te gaan vinden we elkaar, slaan we de handen ineen en zetten we onze schouders onder dit probleem.”