Annie Krist

We proberen een combinatie te maken tussen een financiële bijdrage en de betrokkenheid van onze medewerkers. Dat vind ik belangrijk omdat zij zo zien wat er in onze maatschappij speelt.

“Ik ben een echte Noorderling. In Leeuwarden ben ik 61 jaar geleden geboren. Tussendoor heb ik in Drenthe gewoond en op mijn 18 e ben ik naar Groningen vertrokken om daar Geografie te studeren. Inmiddels woon ik hier zo lang dat ik me een échte Stadjer voel.

Sinds 2017 ben ik CEO van GasTerra, groothandelaar in aardgas en groen gas. We zijn ooit opgericht als onderdeel van Gasunie, om het Groninger gas te verkopen. Zoals iedereen waarschijnlijk weet verdwijnt de productie uit Groningen. Voor ons best even slikken want dit betekent dat GasTerra ophoudt te bestaan. We weten dat al een tijd en werken er naar toe.

Het is een bijzondere situatie waar ik als directeur veel van leer. Krimp managen vind ik lastiger dan groei managen. Maar, we zijn er nog een tijd en zolang dat zo is zetten we ons in voor onze regionale stakeholders zoals gemeentelijke instellingen. En daarnaast zeker ook voor de inwoners van Groningen. Zo dragen we een steentje bij aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dat doen we al langer door zaken rondom de stad Groningen te sponseren. Voorheen nogal geconcentreerd op cultuur, energie en educatie. De afgelopen jaren proberen we ons ook te focussen op armoede en de bestrijding daarvan.

De donatie van afgelopen maand is daar een voorbeeld van. Maar naast een financiële gift zetten we onze medewerkers ook graag op deze initiatieven. Zo heb ik ooit met twee mededirectieleden eitjes gebakken voor een actie van de voedselbank. Daarnaast hebben verschillende medewerkers er een jaar lang elke donderdagochtend geholpen onder werktijd.

Met zulke acties proberen we een combinatie te maken tussen die financiële bijdrage en de betrokkenheid van onze medewerkers. Dat vind ik belangrijk omdat zij zo zien wat er in onze maatschappij speelt. Bovendien denk ik dat het belangrijk is om, als bedrijf dat al zo lang in Groningen gevestigd is, naar je stad om te kijken.

Helaas zullen we hier uiteindelijk als bedrijf mee moeten stoppen. Omdat we dan niet meer bestaan. Dat is niet anders. Toch hoop ik dat er in Groningen voldoende andere bedrijven zijn die zich blijven inzetten voor zulke mooie acties.”