Omarm Groningen legt focus op drie thema’s

Ruim 50 ondernemers verbonden zich inmiddels aan Omarm Groningen, het platform tegen armoede. Met producten, diensten of geld ondersteunen zij organisaties die actief zijn voor mensen in armoede. Het is een formule die werkt. Ondernemers geven aan nu ook structureler te willen bijdragen aan grotere thema’s. Omarm Groningen focust zich daarom, naast de eenmalige acties, ook op drie thema’s: Wonen, Opleiden/Werk en Gezondheid.

Sinds de start in november 2019 zijn Erwin Mulder en Irma Noorbergen de gezichten van Omarm Groningen, het platform tegen armoede. Omarm Groningen verbindt ondernemend Groningen met partijen die al actief zijn voor mensen in armoede. Dat leverde al vele mooie projecten en resultaten op. Irma Noorbergen: ‘Het is fantastisch hoe betrokken ondernemers zijn. Omarm is een sterke schakel tussen ondernemers en maatschappelijke instellingen.’ Corona dwong ook Omarm om zich aan te passen en digitaal te schakelen. Dat bleek mee te vallen. Er groeit een stevig netwerk van betrokken ondernemers. Erwin Mulder: ‘Enorm waardevol om die warme contacten te kunnen opbouwen, zelfs digitaal. Het geluid dat echter steeds luider wordt, is dat de bedrijven graag structureel willen bijdragen aan grotere thema’s. We blijven de eenmalige acties doen, natuurlijk, maar daarnaast ook groter
denken en doen.’

Omarm Groningen zet een volgende stap. Waar is concreet behoefte aan, waar helpen we mensen verder mee? Er is huiswerk gedaan, geïnventariseerd, gebundeld, gekozen. Dat levert de drie thema’s op: Wonen, Opleiden/Werk en Gezondheid. Irma Noorbergen: ‘Hoe je woont, bepaalt mede hoe je functioneert. Als je huis een thuis is, de boel op orde is, dan geeft dat ruimte om je op andere zaken te richten. Bedenk dat er nog steeds mensen zijn die op een betonnen vloer leven, met een tuin als een jungle, zonder gordijnen of een goede keuken. Gewoon, omdat daar geen geld voor is.’ De thuissituatie draagt bij aan iemands toekomst, daarom het thema Wonen. Omarm Groningen zoekt ondernemers die vloeren willen leveren, keukenapparatuur, gordijnen, behang. En mensen die de tuin bijwerken en bijhouden.

Het tweede thema is Opleiden/Werk. Erwin: ‘Iemand die uit zijn armoedesituatie wil komen, heeft meer nodig dan alleen een mooi CV. Moet er eerst een opleiding gevolgd worden? Hoe kom je weer in de maatschappij? Welk netwerk heb je nodig? Wie helpt je met je oriëntatie op je toekomst?’ Omarm Groningen zoekt ondernemers die kansen bieden, een stageplek, een dag meedraaien om te voelen hoe het is of coaching.

Het derde thema is Gezondheid. Irma: ‘Iedereen weet dat goed voor jezelf zorgen heel belangrijk is. Maar wanneer je in armoede leeft, overheerst de stress hoe je het einde van de dag haalt. Ook daar kan een steun in de rug zoveel doen. Denk aan sporten, sociaal actief worden, een netwerk opbouwen, goed eten, er goed uitzien. Je wordt er sterker van.’ Omarm Groningen zoekt ondernemers die sportabonnementen beschikbaar willen stellen, sportmaatjes en mensen die kunnen helpen bij uiterlijke verzorging, voeding en contacten in de buurt.

Erwin: ‘Alle producten, diensten, bijdragen die ondernemers via ons inzetten, zijn welkom, daar willen we heel duidelijk over zijn. Met de focus op deze drie thema’s weten we nu dat we nog beter aansluiten bij de acute behoeften van mensen die nog in armoede leven. Zodat we helpen om de generatie-armoede doorbreken. We verwachten er veel van.’