Project Kansrijke Start

Help kwetsbare kinderen in de eerste duizend dagen, steun Kansrijke Start. Creatieve ondernemers gezocht voor cadeau-ideeën.

Zeg nu zelf: verdient niet ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven? En een optimale kans op een goede toekomst? Dat vinden wij ook. Daarom zij wij in Beijum het project Kansrijke Start begonnen. Help jij ons mee?

Kansrijke Start is een samenwerkingsverband van bewoners, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, gezondheidszorg en gemeente in de wijk Beijum. Wij zijn er speciaal voor de eerste duizend dagen van het kind. Voor alle andere levensfases bestaat al veel ondersteuning. Voor die eerste periode was er tot nu toe een gat. Terwijl juist die eerste duizend dagen zo belangrijk zijn.

Want deze periode, van conceptie tot ongeveer het tweede levensjaar, vindt een razendsnelle ontwikkeling plaats. Binnen die tijd moet de vrucht uitgroeien tot een lopend en pratend mensje. In die tijd kan al veel misgaan. Met alle risico’s van dien. Want een kind wiens leven voor, tijdens of na de geboorte al niet lekker loopt, heeft grote kans op fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd.

Kwetsbare zwangerschappen

Ieder jaar zijn er in de wijk Beijum honderdveertig zwangerschappen. Meer dan de helft daarvan is kwetsbaar. Kwetsbaar wil zeggen dat er sprake is van problemen op een of meerdere leefgebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van geld, wonen, werken en gezond leven. Of zelfs huiselijk geweld. Iemand kan ook kwetsbaar zijn vanwege een migratieachtergrond. Al deze zaken kunnen leiden tot zorgen en stress bij (toekomstige) ouders. En dat heeft vanzelfsprekend weer invloed op het welzijn van het kind. En dus op diens toekomst.

Een goed contact is de basis

In de wijk Beijum willen we de kansen en mogelijkheden van kinderen vergroten. Dit doen we samen met alle betrokken partijen, maatschappelijke instellingen, vrijwilligers en bewoners in de wijk. Hierbij richten we ons met name op gezinnen in kwetsbare situaties. We zetten in op een zo vroeg mogelijk contact. Een goede vertrouwensband is cruciaal voor het verloop van het traject. Het is de basis voor een goede ondersteuning. Daarom beginnen we hier al direct na de conceptie mee. Vanaf dat moment houden we twee jaar lang contact met de ouders. Zo kunnen we hen en het (ongeboren) kindje goed ondersteunen.

Acht vaste contactmomenten

Het contact met het gezin verloopt via vrijwilligers. Zij ondersteunen en begeleiden de ouders, en verwijzen waar nodig door naar (professionele) hulp. Door deze laagdrempelige aanpak voorkomen we dat ouders niet mee willen doen aan het project en/of voortijdig afhaken. Bijvoorbeeld uit angst voor het systeem of vanwege gevoelens van wantrouwen tegen de overheid.

In de periode van twee jaar zijn er in ieder geval acht vaste contactmomenten. Juist door dit regelmatige contact ontstaat er een vertrouwensband. Deze steun en de mogelijkheid om snel en gericht hulp en ondersteuning te bieden vermindert de kans op stress en zorgen bij de ouders. Hier heeft het (ongeboren) kindje weer profijt van.

Momenten van blijdschap

Om de contactmomenten extra zin en aantrekkelijk te maken, willen we de ouders dan een cadeautje aanbieden. Dit zorgt voor een extra moment van blijdschap. Dit cadeautje kan van alles zijn. Bijvoorbeeld iets wat van pas kan komen tijdens de zwanger- of ouderschap. Iets waar je blij van wordt, waar je zelf even van kunt genieten of iets wat je kunt gebruiken voor je kindje.

Help mee

Voor die cadeautjes vragen we hulp. Aan ondernemers uit de provincie, de stad Groningen of Beijum. Help mee en investeer in een kansrijke start en de toekomst van een kind… Onze toekomst! We zijn op zoek naar leuke dingen die (aankomende) ouders blij kunnen maken. Die het makkelijker maken om in contact te komen met kwetsbare gezinnen en om in contact te blijven. Zelf denken we aan cadeautjes die wel heel welkom zijn, maar die je wellicht niet zo snel zelf koopt. Bijvoorbeeld een pret-echo, een mooie kraammand, babymassage of een professionele fotosessie. Goede ideeën zijn welkom!

Laat ons weten wat jouw ideeën voor de acht contactmomenten zijn en in welke vorm jouw bedrijf of organisatie daaraan bij kan dragen.
Wil jij Kansrijke Start ondersteunen? Of meer informatie? Neem dan contact op met:

Erwin Mulder
erwin@omarmgroningen.nl

Irma Noorbergen
irma@omarmgroningen.nl